wedding, marriage, engagement, rings, wedding dress, flowers, roses logo

Menu poziome

  • Home
  • O instytucji
  • Kadra
  • Aktualności
  • Kontakt

Menu

  • Pomoc Społeczna
  • Świadczenia rodzinne
  • Świadczenie wychowawcze
  • Fundusz Alimentacyjny
  • Za życiem
  • Dodatek mieszkaniowy
  • Zespół Interdyscyplinarny
  • Projekty
  • Karta Dużej Rodziny
  • Zamówienia publiczne
  • POPŻ 2014 - 2020
  • RODO


gmina gaszowice

 

sekap

 

Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Gaszowicach

 

 

POPZ logotypy full

 

INFORMACJA

Ośrodek Pomocy Społecznej informujemy, iż w ramach Programu Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2018 będą realizowane działania towarzyszące dla osób korzystających z wsparcia z POPŻ w formie żywności w Gminie Gaszowice.                                   

 W dniu 12 marca 2019 r. o godz. 12.30 w Ośrodku Kultury i Sportu w Gaszowicach odbędą się żywieniowe warsztaty tematyczne m.in. kulinarne, dietetyczne, niemarnowania żywności, edukacji ekonomicznej.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

INFORMACJA

Ośrodek Pomocy Społecznej informujemy, iż w ramach Programu Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2017 będą realizowane działania towarzyszące dla osób korzystających z wsparcia z POPŻ w formie żywności w Gminie Gaszowice.                                   

 W dniu 9 listopada 2017 w godz. 9:00 – 12:30 oraz 9 listopad 2017 w godz. 13:00 – 16:30 w Ośrodku Kultury i Sportu w Gaszowicach odbędą się żywieniowe warsztaty tematyczne m.in. kulinarne, dietetyczne, niemarnowania żywności, edukacji ekonomicznej


POPZ logotypy full

 

INFORMACJA

 

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM2018
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościo-wej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z or-ganizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z in-nych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrze-bującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej po-trzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: wrzesień 2018 – czerwiec 2019
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Śląski Bank Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa śląskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich do-chodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (po-siłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrud-niejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. do 30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej po-trzebującym bezpłatnie.
2. Sposób kwalifikacji:

• OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żyw-nościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;

• OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;

• OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednic-twem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

1. Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2018 obejmuje artykuły spo-żywcze w łącznej ilości ok 49 kg w tym:

1.) Artykuły warzywne i owocowe: 1. groszek z marchewką 3,6 kg, 2. fasola biała 3,6 kg, 3. koncentrat pomidorowy 1,60 kg, 4. buraczki wiórki 1,05 kg, 5. powidła śliwkowe 1,80 kg,

2. )Artykuły skrobiowe: 1. makaron jajeczny 4,5 kg, 2. makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg 3. ryż biały 3 kg, 4. kasza gryczana 1,5 kg, 5. herbatniki maślane 0,8 kg, 3.) Artykuły mleczne: 1. mleko UHT 7 l, 2. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
4.) Artykuły mięsne: 1. szynka drobiowa 3 kg, 2. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg, 3. pasztet wieprzowy 0,64 kg, 4. kabanosy wieprzowe 0,36 kg, 5. filet z makreli w oleju 1,7 kg,
5.) Cukier: 1. cukier biały 4 kg, 2. miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg

6.) Tłuszcze: 1. olej rzepakowy 4 l,
7.) Dania gotowe: 1. gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg;

2. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.

3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bez-domnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wyda-wane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdom-nych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2018 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 39,5 kg). W zesta-wie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spo-żywczych

5. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywno-ściowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.

6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spo-żywczych do potrzeb rodzin .

7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne; 
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  •  warsztaty dietetyczne;
  •  warsztaty niemarnowania żywności.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

• włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społecz-ności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;

• grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);

• pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);

• pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;

• wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.


INFORMACJA

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Gaszowicach informuje, iż od 1 sierpnia 2017 r. przyjmuje na nowy okres świadczeniowy 2017/2018 wnioski o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego, wnioski o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz wnioski o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego (500+).

 

Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej:

http://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wszystkie/art,9536,9010,prezydent-rp-podpisal-ustawe-o-zmianach-dla-rodzin.html

 

Wzory wniosków o świadczenia dla rodzin można pobrać ze strony:

http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/wzory-wnioskow-o-swiadczenia-dla-rodzin/

 


 

 

POPZ logotypy full

 

PODPROGRAM 2016 – efekty

  1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie
  1. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak:

makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.

  1. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 280 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
  1. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 13,60520     ton żywności;
  • 1680       paczek żywnościowych;

W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy łącznie w 2 warsztatach edukacyjnych, w których wzięło udział 17 osób. Warsztaty były o tematyce ekonomicznej, żywieniowej, kulinarnej oraz o niemarnowaniu żywności.

 


 

 

logo popz

INFORMACJA

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Gaszowicach informuje, iż w miesiącu lutym bieżącego roku wydano ostatnią partię żywności i zakończono realizacje Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2016.

 


 

 

  1. Nowa siedziba
  2. Informacja POPŻ Film informacyjny
  3. Nabór uczestników do projektu
  4. Terminy POPŻ II 2017 r.

Strona 5 z 10

  • start
  • Poprzedni artykuł
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Następny artykuł
  • koniec
© 2019 Ośrodek Pomocy Społecznej w Gaszowicach | 1sr.de